Voeten tips

Voeten verdienen uw aandacht
Wanneer u zich realiseert hoeveel gewicht er door uw voeten worden gedragen en hoeveel kilometers ze afleggen, dan beseft u ook dat ze goede aandacht en verzorging verdienen. U kunt te maken krijgen met allerlei ongemakken zoals eelt, kloven, likdoorns etc. aan uw voeten. Maar dankzij een paar tips kunt u dergelijke problemen voorkomen.

Voetencrème

Ook uw voeten hebben baat bij een goede huidverzorging. Bij ieder seizoen en bij ieder huidtype hoort een voetencrème. Wat zorgt voor een gladde, gave en elastische huid. De voeten crème goed insmeren zowel aan de boven als onderkant van de voet. Afhankelijk van hoe de huid er tussen de tenen eruit ziet ook insmeren. En anders niet, want bij het niet goed reinigen tussen de tenen kan er een broedplaats voor schimmels gecreëerd worden. Vraag uw pedicure welke crème u het beste kunt gebruiken!

Zweetvoeten

Was dagelijks uw voeten met water en zo min mogelijk met zeep. Neem liever een voetenbad met zeezout. Draag dagelijks schone sokken, van katoen. Deze absorberen zweet en “verstikken” uw voeten niet zoals nylonsokken. Draag bij voorkeur leren schoenen.

Doel is om uw voeten zo veel mogelijk te “luchten”. Bij diabeten wordt afgeraden om zweetvoeten met talgpoeder in te poederen. Poeder kan door zweet gaan klonteren, waardoor er op den duur wondjes aan de voet kunnen ontstaan.

Kloof

Een kloof kan behoorlijk pijnlijk zijn. Ga er niet aan pulken, dan ontstaat er een wondje. Gebruik dagelijks een goede, vettende en verzorgende voetencrème. Smeer op de kloof een vette, helende zalf, bijvoorbeeld smeerwortelzalf of een klovencrème.

Schimmelnagel

Een schimmelnagel (in de volksmond ook wel “kalknagel” genoemd) is erg vervelend. Uw nagel is dan aangetast door een schimmel en misschien ook door een bacterie. Het is van belang bij de behandeling van een schimmelnagel om consequent, dagelijks een schimmeldodend middel te gebruiken. Zelf gebruik ik in mijn praktijk een tinctuur waarmee ik tot nu toe goede resultaten heb bereikt. Vraag er gerust naar!

Een schimmelnagel is zeer besmettelijk. Na douchen droog je voeten met keukenrol, deze kan je meteen weggooien. Vervang dagelijks uw handdoek en douchematje en was deze op minstens 60 graden. Gebruik naast een schimmelwerend middel ook een spray voor uw schoenen. En natuurlijk draagt u dagelijks schone katoen en sokken.

Ingroeiende teennagel

Een ingroeiende teennagel is pijnlijk en kan op den duur een ontsteking veroorzaken aan de teen. Een ingroeiende teennagel kan ontstaan door stoten, de nagel te kort of verkeerd knippen. Het is zaak dat de nagel goed groeit, zonder dat deze in de nagelwal groeit. Een goede, deskundige begeleiding hiervoor door een pedicure is aan te raden. De pedicure kan dan de nagelwal aftasten of er nog een stukje nagel in de nagelwal zit. De nagel in de juiste vorm knippen en/of frezen en vervolgens de nagel drukvrij leggen. U zult merken dat deze behandeling al een hele verlichting geeft.

Voetschimmel of zwemmerseczeem

Een voetschimmel of zwemmerseczeem is snel opgelopen als u vaak naar het zwembad of b.v. de sauna gaat. De huid onder uw voet en/of tussen uw ten en wordt rood, schilferig en gaat jeuken. Tussen uw tenen kan de huid zelfs week worden. Net als bij schimmelnagels is het van belang om consequent dagelijks een schimmelwerend middel te gebruiken. Vervang dagelijks uw douchematje en was deze op minstens 60 graden. Draag niet elkaars schoenen. Gebruik naast een schimmelwerend middel ook een spray voor uw schoenen. En natuurlijk draagt u dagelijks schone (katoenen) sokken.

Schoenen kopen

Goede en goed passende schoenen zijn een weldaad voor uw voeten. Koop uw schoenen daarom aan het einde van de dag. Uw voeten zijn dan altijd wat meer uitgezet dan ’s ochtends. Op die manier voorkomt u knellende schoenen en voetproblemen.