Oncologische voet

Iemand die een behandeling voor de ziekte kanker ondergaat, kan te maken krijgen met bijwerkingen. Een behandeling met chemotherapie of doelgerichte therapie kan bijvoorbeeld bijwerkingen geven aan de nagels en huid van de voeten.

Het doel van oncologische voetzorg is de voeten van kankerpatiënten in een zo optimaal mogelijke conditie te brengen en te houden. Zo wordt de veiligheid en de gezondheid van de kankerpatiënt ondersteund. Deze vorm van voetzorg wordt altijd verleend in afstemming met het oncologisch behandelteam in het ziekenhuis. Zo wordt er geen behandeling gegeven zonder toestemming van oncoloog, of oncologisch verpleegkundige. Dit om eventuele risico’s zo klein mogelijk te houden.

Oncologische-behandeling

Een oncologische-behandeling kan bestaan uit: het verwijderen van pathologisch eelt, het dunner frezen van verdikte nagels, het reguleren van ingegroeide nagels en het repareren van gespleten nagels. Een ontspannende voet- en onderbeenmassage is ook mogelijk. Er wordt een speciale massagetechniek toegepast zonder enige vorm van druk. Een oncologische voetzorg weet wanneer deze massage wel en niet toegepast mag worden. Bij sommige vormen van kanker of bijwerkingen als gevolg van de behandeling, is elke vorm van massage contra-geïndiceerd.

Hand/voet-syndroom

Kan optreden na een kuur met cytostatica. Het hand/voet-syndroom bestaat uit pijnlijke, rode, gezwollen, droge, rood verkleurde jeukende handen en of voeten, waarbij de huid vaak strak gespannen is. Er kan blaarvorming optreden. Vaak zijn er tintelingen, prikkelingen en nare steken in de voeten aanwezig. Ook kan het gevoel worden ervaren op wolken of watten te lopen. Belangrijk is uw huid en nagels goed te verzorgen, of verdere problemen te kunnen voorkomen.

Loslatende nagels

Deze kunnen netjes en kort gemaakt worden, zodat u er zo min mogelijk last van heeft. Dit ter voorkoming van bijvoorbeeld schimmels en ontstekingen.

Extreem droge huid

De huid heeft tijdens de kuren veel te voorduren. Overleg welke crème of lotion voor u het beste is.

Schimmelnagels

Schimmelnagels komen veel voor, echter, bij iemand die behandeld word is het immuunsysteem zodanig aangedaan dat het lichaam niet is opgewassen tegen een dergelijke infectie. Belangrijk is om eventueel te behandelen met anti mycose, maar ook om de nagel netjes schoon en dun te houden zodat verdere uitbreiding wordt voorkomen.

Ontstekingen van de nagelriemen

Mocht het zo zijn dat u normaliter al last heeft van ingroeiende nagels, dan is het raadzaam om voor aanvang van de kuur al naar de pedicure te gaan om dit te behandelen.

Overmatige eeltvorming

Vaak worden bijwerkingen van een kuur aan u verteld voordat deze begint. Eeltvorming kan ook als bijwerking optreden. Het is heel belangrijk om dit onder controle te houden, aangezien er in overmatig eelt kloven kunnen optreden, die infecties kunnen veroorzaken. Deze infecties zouden voor staking van uw volgende kuur kunnen zorgen. Mocht u voor aanvang van de kuur al overmatig eelt hebben, dan kunt u dit het beste laten verwijderen, en onderhouden.

Hoe kan een Oncologisch Voetzorg pedicure u helpen?

Een OVV is opgeleid om voeten te screenen, bijwerkingen van behandelingen te herkennen, de voeten te verzorgen – mits de situatie dat toelaat – en bevindingen terug te koppelen aan het oncologisch behandelteam. Een oncologische voet pedicure kan ook preventieve maatregelen nemen zodat eventuele klachten voorkomen kunnen worden. Er wordt altijd gehandeld in overleg met uw behandelend arts of verpleegkundige. Zo wordt er altijd een veilig voetzorgtraject ingezet.

Zo kunnen veel problemen voor u worden voorkomen of behandeld.

Belangrijk

Vraag voordat u naar een pedicure komt, schriftelijk toestemming aan u behandelend arts of verpleegkundige dan kan de behandeling tijdens uw eerste bezoek meteen van start gaan. Mocht u deze toestemming nog niet hebben, kan uw pedicure dit ook voor u in orde maken. Echter moet er dan gewacht worden op toestemming, dus mag er nog geen behandeling plaatsvinden.