Oncologische Voet

 

Voetzorg en Oncologie 

 

De impact die de ziekte kan hebben op ons leven wordt vaak pas duidelijk als zij zich voordoet. Overlevingskansen van oncologiepatiënten nemen toe, waardoor de medisch pedicure in haar praktijk regelmatig patiënten met oncologische klachten tegen komt.

Bent u kankerpatiënt, dan is het van belang dat u laat weten of u onder behandeling bent. Meld wanneer de laatste chemokuur of bestraling heeft plaatsgevonden en wie uw oncologisch behandelaar en huisarts zijn. Een kankerpatiënt mag namelijk niet zonder meer een voetzorgtraject ondergaan. Ik kan overleg plegen met uw medisch specialist.
De eerste afspraak bij mij is een intakegesprek. Als u actief wordt behandeld tegen kanker, is het belangrijk dat de verpleegkundige of behandelend arts aangeeft dat er geen contra-indicatie is voor de voetzorg.

Uiteraard behandel ik de oncologische patiënt na toestemming van en in overleg met de behandelend arts. Mocht u vragen hebben dan ben ik te bereiken via e-mail of telefoon.

Kanker is een ziekte die steeds vaker voorkomt en gelukkig steeds beheersbaarder wordt, onder andere door de behandeling met chemotherapie, immunotherapie, radiotherapie en/of een combinatie hiervan. Chemotherapie heeft niet alleen invloed op kankercellen, maar ook op gezonde cellen in het lichaam. Vooral snelgroeiende gezonde cellen kunnen worden aangetast door de chemotherapie. In de rustperioden van de chemokuur hebben gezonde cellen de tijd om zich te herstellen. De meeste gezonde cellen doen dat, zodat de bijwerkingen weer verdwijnen. Soms gebeurt dat na enkele dagen, soms duurt het langer.

Sommige cytostatica kunnen (tijdelijk) beschadigingen veroorzaken (soms tot 2 jaar na de kuur). 

 • Neuropathie, aan de zenuwuiteinden: (is meestal niet te herstellen)
  zoals gevoelloosheid, tintelend, verdoofd gevoel in vingertoppen, tenen en voetzolen, verstoring van koude- en warmtegevoel, krachtverlies benen en/of armen, spier- en gewrichtspijn.

 • Huid aandoeningen:
  zoals droge huid, infecties, ontstekingen, hyper- of hypo pigmentaties, huiduitslag, overgevoelig voor de zon, psoriasis.

 • Nagel aandoeningen:
  zoals ribbels op nagels, brokkelige nagels, loslatende nagels, schimmelinfecties, hyperkeratosis.

 • Hand/voet syndroom: Reactie van de huid van de handpalmen en voetzolen.
  mogelijke klachten: jeuk, pijn of gevoeligheid, roodheid, schilferende of vervellende huid, zwelling, blaren en infecties.

 • Andere mogelijke bijwerkingen:
  verminderde aanmaak bloedcellen, bloedarmoede / neiging tot bloedingen, langere wondgenezing periode + 9 dagen of langer, ontregelde bloedsuiker, lymfeoedeem.